Tema ove stranice su samo znanstveno priznati proizvodi koji smanjuju elektromagnetska zračenja na strogo fizičkoj razini. 

ADR Natura je vaš partner kada je u pitanju zaštita od elektromagnetskog zračenja. Nudimo proizvode za zaštitu od visokofrekventnih polja kao i proizvode za smanjenje niskofrekventnih polja. Bez obzira radi li se o WLAN zračenju, zračenju mobitela, zračenju trafostanice, dalekovoda, Bluetoothu ili 5G; U našem asortimanu za zaštitu od elektrosmoga, zajamčeno ćete pronaći pravi proizvod s našim zaštitnim bojama, nadstrešnicama i zaštitnim materijalima!

U Hrvatskoj brojne web stranice prodaju uređaje koji se deklariraju kao zaštite od elektromagnetskog zračenja, bez ikakvog uvjerljivog objašnjenja mehanizma djelovanja, niti ikakvih znanstvenih dokaza ili podataka medicinskih ispitivanja koji bi pokazali njihovu učinkovitost. 

Testiranjem od strane institucija i ovlaštenih tvrtki dokazano je da razni ”blokatori”, pločice, spirale, kristali, magneti, piramide, podloge za krevet i slični proizvodi koji se prodaju kao zaštita od elektromagnetskih polja, ne pružaju nikakvu zaštitu. 

 

Takve ”zaštite”  osim psiholoških efekata nemaju drugi učinak. Ne smanjuju zračenja na fizičkoj razini  već  ”pretvaraju negativnu  energiju u pozitivnu” (nije mjerljivo te spada u domenu radiestezije i bioenergije ). Više o radiesteziji možete pročitati ovdje.

Upravo zbog toga, takvi proizvodi ne koriste se u zaštiti na radu, industriji, bolnicama i vojnoj industriji.

Navedene tvrdnje se vrlo lako mogu dokazati mjerenjem pomoću adekvatnih instrumenata. Više o uređajima.

Mjerenje zračenja
Nekoliko savjeta prilikom kupovine zaštite od zračenja

Prije negoli se odlučite za kupovinu, preporučuje se pročitati više izvora, potražiti one koji su pouzdani i objektivni, a najbolje bi bilo, ako imate mogućnost, potražiti mišljenje stručnjaka. Svaki proizvod za zaštitu od elektromagnetskog zračenja mora imati IZVJEŠĆE O ISPITIVANJU i zaštitne karakteristike navedene u brojkama.

Na našim internetskim stranicama naći ćete proizvode koji se prodaju u više od 150 zemalja svijeta.

Pogledajte koji se proizvodi koriste u EU i svijetu.

ŠVICARSKA    https://www.swiss-shield.ch/

NJEMAČKA     http://www.aaronia.com/products/shielding-screening/

ŠVEDSKA         http://rtk.se/category.html/farg

KANADA          https://safelivingtechnologies.com/products/

SAD                  http://www.lessemf.com/paint.html

JAPAN             http://www.emf110.com/

ARGENTINA    http://www.acgconsultora.com.ar/

AUSTRALIJA   http://www.buildingbiologyservices.com/contents/en-us/d4_shop_electropollution.html

Kako bi ste primijenili odgovarajuću zaštitu , prvo morate izmjeriti zračenje i utvrditi izvore i frekvencije. Tek tada možete odabrati pravo rješenje i zaštitu.

Zaštite od zračenja baznih stanice mobilne telefonije 2G / 3G / 4G / 5G

Kako se zaštititi od zračenja koja prolaze kroz betonske zidove?

Da biste se zaštitili od zračenja odašiljača baznih stanica mobitela, antena, radara, bežičnih telefona, Wi-FI uređaja – zaštitni materijal morate staviti kao fizičku prepreku kako bi se zrake mogle reflektirati. Ne postoj naprava ili uređaj koji može neutralizirati ovu vrstu zračenja.

Čak i najbolji  proizvod neće Vas zaštititi ako ste ga pogrešno primijenili. Svi oblici otvora kao što su vrata i prozori u zgradama moraju se uzeti u obzir i zaštititi se adekvatnim materijalima.

 

Zaštitne podloge za krevet – štep deke, plahte, madraci, nadmadraci …

Zaštitne podloge za krevet koje sadrže materijal za zaštitu od  elektromagnetskog zračenja HF ( bazne stanice za mobitele, WI-FI, bežični telefoni), mogu štititi  samo ako zrake dolaze odozdo, što je vrlo rijetko.     

 

Zaštita od zračenja trafostanica i dalekovoda- električna polja

Sustavi za zaštitu od električnih polja ( trafostanice, dalekovodi, el. instalacije, el. aparati, produžni kabeli, računala, TV, ….) baziraju se na principu Faradayevog kaveza; zaštite su vodljive i moraju se uzemljiti (boja, premazi, folije, mrežice, podloge za krevet). Obavezno provjeriti uzemljenje.

 

Važno!

Ako već imate plahtu, nadmadrac ili štep deku koji sadrže vodljive materijale ( bakar, karbon, srebro), provjerite ima li proizvod kabel za uzemljenje. Ako nema, nemojte više koristiti. Uzemljivanje takvih proizvoda najčešće  se vrši preko šuko utičnice. 

  • Priključivanje vodljive zaštite svakako mora obaviti stručna osoba koja može izmjeriti ispravnost uzemljenja ili otpor prema zemlji na šuko utičnici ili ako žicu za uzemljenje stavljate na radijator ili vodovodnu cijev.
  • Zaštitne podloge za krevet koje imaju žicu sa kuglicom za elektrostatički naboj nisu zaštite  od elektromagnetskog zračenja visoke i niske frekvencije. Takve podloge sadrže vodljiva vlakna koja skupljaju i provode elektricitet i otpuštaju ga na pod pomoću ušivene žice i kuglice na kraju. Kod ovakvih podloga može se dogoditi prijenos električnih polja niske frekvencije od produžnih kabela ili električnih uređaja u blizini.
  • Podloge sa srebrnim materijalima imaju učinak  ”ANTENE”,  privlače napon (NF) i RF zračenja  iz baznih stanica za mobitele,  RTV odašiljača, radara i sl. te ih reflektiraju natrag.

Zaštita od zračenja trafostanica i dalekovoda – magnetska polja

    • Zaštite su od specijalnih metalnih legura u obliku ploča ili traka.
    • Metalne ploče se moraju postaviti kao fizička prepreka.

 

Kristali i magneti

Ne postoji zaštita na bazi kristala i magneta koji štiti od elektromagnetskih zračenja. Takve zaštite najčešće djeluju na principu pretvaranja štetne energije u benignu. Nema znanstvenog dokaza da sve to ima učinka; rizik od zračenja i dalje postoji jer zračenja nisu nestala.

NAJVAŽNIJE! 

  • Kod ugradnje ili dostave zaštite tražite certifikat priznat od državne institucije ili tvrtke koje posjeduju akreditirani certifikat.
  • Tražite probno ispitivanje i učinkovitost zaštite adekvatnim mjernim instrumentima.

Svi materijali i proizvodi iz naše ponude posjeduju važeći certifikat, više o nama možete pročitati ovdje.

 

Proizvodi usluge i materijali: